Kadarka

Kadarka

Kadarka je crna sorta grožđa koja je odigrala važnu ulogu u istoriji vinogradarstva u Bačkoj. Još sredinom 19. veka naširoko se sadila u Panonskoj niziji, da bi počela nestajati nakon Drugog svetskog rata jer je gusti grozdovi i sklonost bolestima čine zahtevnom za uzgoj. Jedinstvenim tehnikama u našim vinogradima, kadarku smo podigli na novi kvalitativni nivo.

Poreklo kadarke još nije sa sigurnošću utvrđeno. Prema jednoj teoriji, kadarka potiče sa Skadarskog jezera (nekad su je zvali skadarka), a prema drugoj, reč je o autohtonoj mađarskoj sorti. U mađarskoj literaturi kadarku najčešće upoređuju s pinot noirom iako sličnosti tih dveju sorti zapravo nisu velike.

Preveliki prinosi, gusti grozdovi i tanka kožica kadarku čine izuzetno podložnom bolestima, pa su je gotovo svugde osim u delovima Mađarske, Rumunije i Bugarske, zamenile otpornije internacionalne sorte. Dok je nismo počeli obnavljati u Bačkoj, kadarka se najuspešnije vinificirala u mađarskom Villanyju. Vinske karakteristike kadarke su izvanredne ali, potrebno je veliko znanje i trud da se realizuju. Ova sorta vinima daje punu, rubinsku boju i srednje tijelo. Zbog kombinacije jako bogate aromatike, svežine i umerenih alkohola, uz značajan potencijal dozrevanja, kadarka se savršeno uklapa u model modernih crvenih vina. Takođe, od kadarke se mogu proizvoditi ružičasta ali i bela vina.