Vina Tonković u najvećem vinskom gradu na svijetu – La Cité du Vin u Bordeauxu

Početkom lipnja 2016. u Bordeauxu se otvorio La Cité du Vin, dosad najspektakularniji vinski grad na svijetu u koji su ušla I naša vina.

La Cité du Vin od prvog je dana počeo privlačiti tisuće posjetitelja i dobio je izvrsne recenzije: strogi londonski Telegraph ovu je investiciju tešku 63 milijuna funti nazvao “najboljim vinskim centrom na svijetu.” U tome se vinskom centru nalaze se i Vina Tonković, uz svega nekoliko vinarija s ovih prostora. Ponosni smo da se naša vina uspješno prodaju među ukupno 800 svjetskih etiketa koliko ih se nudi u Latitude 20, globalnoj vinoteci bordoškog Vinskog grada. Butelje Vina Tonković našle su se i na vinskoj karti prestižnog restorana Le 7, s fenomenalnim pogledom na Bordeaux. Iznimno smo zadovoljni što smo našu kadarku uspjeli plasirati baš u Francusku, u Bordeaux – glavni grad svih crnih vina. Osim u Bordeauxu, kadarka Tonković prodaje se više pariških restorana i barova, u Srbiji i Hrvatskoj, u Belgiji i Švicarskoj.

La Cité du Vin mjesto je koje je izgradila francuska Fundacija za kulturu i promociju vina kako bi posjetiteljima, strukovnoj javnosti i svim zaljubljenicima u enologiju omogućila da se na jednome mjestu upoznaju sa svim vinima svijeta. Kažu za nj da nije ni muzej ni golema trgovina vinom nego da je to “Katedrala vina posvećena plemenitome napitku što ga Biblija spominje nekih 400 puta”…

Osnivači Grada vina su grad Bordeaux, Crédit Agricole d’Aquitane i Conseil Interprofessionel du Vin de Bordeaux, a projektirali su ga arhitekti Anouk Legendre i Nicolas Desmazières. Cilj je u bordoški kraj privući što više ljubitelja vina – i one koji će to tek postati.

Grad vina koštao je 81 milijun eura, grad Bordeaux sudjelovao je u troškovima s 38%, francuska država s dva posto, departman Gironde s 1%, CIVB i regija Akvitanija svaki sa po 7%, dobar dio financirale su 82 velike poduzetničke tvrtke, a dio i privatne osobe. Predviđa se da bi se zahvaljujući ovome Gradu vina, koji je omogućio otvaranje oko 750 novih radnih mjesta, godišnje ostvarivao prihod od najmanje 40 milijuna eura. Cité du Vin trebao bi dati novi i snažan vjetar regijskom vinskom turizmu.