vinarija_tonkovic_panorama

O Nama

Tonković je porodična vinarija, osnovana sa misijom da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu i proizvodeći vina sa snažnim pečatom tog teroara.

Osnovali smo je 2006. sa mnogo želja, ideja i nadanja, ali i sa samo jednim ciljem: da oživimo jednu fantastičnu sortu grožđa – kadarku, koja je vekovima uzgajana i izuzetno cenjena u Bačkoj i Sremu, u Slavoniji, u mađarskom Vilanjiju, u austrijskom Burgenlandu. Grožđe koje je jednom davno na ovaj naš pitomi sever stiglo sa dalekog juga, pa je usput nakupilo i mnogo dragocene prašine na svom tamnoplavom kaputu.

To grožđe je rađalo vino koje se u pesmama i pričama svih tih vinskih regiona oduvek nazivalo “gospodskim”. Vino duboke i zanimljive istorije. Vino koje je umalo nestalo sa naših prostora.

Da oživimo kadarku, to je bila životna želja našeg osnivača, Ignacija Tonkovića, bivšeg diplomate i legende vojvođanske javne scene, čoveka koji nam je u nasleđe predao zadatak da tu dragocenu sortu grožđa vratimo na domaću i svetsku vinsku scenu, kao vino koje ume uzbudljivo i tečno da ispriča priču o svojoj zemlji i svom poreklu.

Ignacije je, pored kadarke, mnogo voleo i muziku Franca Lista, kompozitora koji je u svoje vreme doživeo slavu koji su samo Bitlsi iskusili 200 godina kasnije. I zbog njega naša vina nose nazive koji asociraju upravo na njegove kompozicije: Fantazija, Rapsodija, Allegro.

Godine 2006. podigli smo deset hektara kadarke u peskovitim Bačkim vinogradima pokraj Palića i počeli da je negujemo i tragamo za njenim jedinstvenim izrazom u okviru našeg podneblja i teroara.

Srećni smo, jer je naša kadarka za manje od dve decenije postojanja, pokazala ne samo nama, ne samo domaćoj vinskoj sceni, nego i mnogo šire, na prestižnim svetskim ocenjivanjima, da u nedrima naših vinograda kuca srce jednog zaista posebnog vina.

Godine i berbe su različite. Ali, svaka sledeća nas vodi sve bliže onom našem glavnom cilju: da upoznamo dušu ovog grožđa i vina koje je našu dušu opilo zauvek.