vinogradi_vinarija_tonkovic

Teroar

Naš vinograd pod kadarkom se nalazi u Bačkim vinogradima, u okviru Subotičko-horgoške peščare, na severnom području vojvođanske Bačke, uz samu mađarsku granicu. Reč je o krajnjem južnom delu velike peščane površine koja se prostire između Dunava, Tise, Budimpešte i severa Bačke.

Taj talasasti teren prosečne nadmorske visine 117 do 134 metra, proteže se na 25.000 hektara bogatih vodom koji obuhvataju Suboticu, Bačke Vinograde s vinarijom Tonković, Hajdukovo, Horgoš, Malu Pijacu, Kanjižu, Kelebiju, Palić i Tavankut. Vinogradarstvo se u ovom području Bačke razvilo zahvaljujući pošumljavanju kojim je sprečena erozija peščanog tla, danas ključnog dela ovog specifičnog teroara.

Za peščana tla je posebno karakteristično to što imaju izvrsnu drenažu, kao i to što zadržavaju toplotu i tokom noći. Naučno je dokazano i da su peskoviti vinogradi otporni na najveću vinogradarsku pošast – filokseru.

Teroar kao koncept je naučno nedokaziv, ali je njegov uticaj na vino bio jasan još antičkim vinarima. Kada je reč o peščanom tlu i zemljištima bogatim peskom, ono što smo mi ustanovili kada je reč o našoj kadarki, poznato je i u mnogim čuvenim svetskim regionima u kojima postoji peskoviti teroar: vina imaju posebnu aromatičnu dubinu i prefinjenu svežinu. Ona su vrlo elegantna i njihovi tanini gotovo nikada nisu grubi, čak i kada je reč o izrazito taninskim sortama grožđa.

To se ponavlja u različitim regionima i u vinogradima zasađenim potpuno različitim sortama, kao što je, recimo, Kolares u Portugalu gde je vodeća sorta autohtoni ramisko (Ramisco),  zatim prestižni vinograd u Pijemontu, Kanubi (Cannubi), zasađen nebiolom (Nebbiolo), pa Grav (Graves) u Bordou, pod sovinjon blanom i semijonom ili vinogradi u severnom Medoku, gde dominira kaberne sovinjon, a takođe i u nekim delovima Šatonef di Papa, elitne apelacije Južne Rone, tamo gde ima više peska nego uobičajenih kamenih oblutaka i gde vodeća sorta grenaš, inače poznata po robustnim vinima, daje značajno nežnija i umiljatija vina.

Takva je i naša kadarka sa peščanog tla naših vinograda. Njena vina su elegantna, mazna, aromatski intenzivna, prefinjena i prepuna fantastične voćne svežine. Ona je autohtona, aromatična, atraktivna i avangardna.