La Cité du Vin u Bordou

La Cité du Vin od prvog je dana počeo privlačiti hiljade posetilaca i dobio je izvrsne recenzije: strogi londonski Telegraf ovu je investiciju tešku 63 milijona funti nazvao “najboljim vinskim centrom na svetu.” U tome se vinskom centru nalaze se i Vina Tonković, uz svega nekoliko vinarija s ovih prostora.
Share on facebook
Share on twitter

Početkom juna 2016. u Bordou se otvorio La Cité du Vin, dosad najspektakularniji vinski grad na svetu u koji su ušla i naša vina.

La Cité du Vin od prvog je dana počeo privlačiti hiljade posetilaca i dobio je izvrsne recenzije: strogi londonski Telegraf ovu je investiciju tešku 63 miliona funti nazvao “najboljim vinskim centrom na svetu.” U tome se vinskom centru nalaze se i Vina Tonković, uz svega nekoliko vinarija s ovih prostora. Ponosni smo da se naša vina uspešno prodaju među ukupno 800 svetskih etiketa koliko ih se nudi u Latitude 20, globalnoj vinoteci bordoškog Vinskog grada. Buteljke Vina Tonković našle su se i na vinskoj karti prestižnog restorana Le 7, s fenomenalnim pogledom na Bordo. Izuzetno smo zadovoljni što smo našu kadarku uspeli plasirati baš u Francusku, u Bordo – glavni grad svih crvenih vina. Osim u Bordou, kadarka Tonković prodaje se u više pariskih restorana i barova, u Srbiji, Hrvatskoj, Belgiji i Švajcarskoj.

La Cité du Vin mesto je koje je izgradila francuska Fondacija za kulturu i promociju vina kako bi posetiocima, strukovnoj javnosti i svim zaljubljenicima u enologiju omogućila da se na jednom mestu upoznaju sa svim vinima sveta. Kažu za njih to nije ni muzej ni golema trgovina vinom nego da je to “Katedrala vina posvećena plemenitom napitku koga ga Biblija spominje nekih 400 puta”…

Osnivači Grada vina su grad Bordo, Crédit Agricole d’Aquitane i Conseil Interprofessionel du Vin de Bordeaux, a projektirali su ga arhitekti Anouk Legendre i Nicolas Desmazières. Cilj je u bordoški kraj privući što više ljubitelja vina – i one koji će to tek postati.

Grad vina koštao je 81 milion evra, grad Bordo ulestvovao je u troškovima s 38%, francuska država s dva posto, departman Gironde s 1%, CIVB i regija Akvitanija svaki sa po 7%, dobar deo finansirale su 82 velike preduzetničke kompanije, a deo i privatne osobe. Predviđa se da bi se zahvaljujući ovom Gradu vina, koji je omogućio otvaranje oko 750 novih radnih mesta, godišnje ostvarivao prihod od najmanje 40 miliona evra. Cité du Vin trebao bi dati novi i snažan vetar regionalnom vinskom turizmu.

Popularni tagovi

Želite da posetite vinariju Tonković?

Zakažite termin koji Vam najviše odgovara i dođite da zajedno uživamo u našim vinima.

Želite da zakažete degustaciju?

Popunite formu ispod i ubrzo ćemo Vas kontaktirati kako bismo zakazali termin koji Vam najviše odgovara.