Franc Listu, zašto smo posvetili vina Francu Listu, prvoj rok zvezdi

Franc List vam zasigurno nije prva asocijacija na rock n’ roll. Ali ovaj veliki mađarsko-francuski pijanista i kompozitor rođen pre 200 godina u svakom je pogledu bio prva zvezda u modernom smislu.
Share on facebook
Share on twitter

Sredinom 19. veka List je dramatično skakao na pozornicama formalnih salona, bacajući rukavice i započinjući koncerte bez nota, izazivao ovacije vatrenim, modernizovanim interpretacijama klasične muzike. Nakon što se kao čudo od deteta u evropskim salonima proslavio talentom i veštinom, mladi List je 1839. krenuo na prvu muzičku svetsku turneju u istoriji.

Turneja je potrajala punih 10 godina i u tom je razdoblju napravio revoluciju u muzičkom performansu. Listovi celovečerni koncerti su bili prvi koncerti organizovani izvan salona, u velikim javnim prostorima, pozorištima i balskim dvoranama. Bili su to i prvi koncerti za koje su se prodavale karte. Lizt je bio prvi umetnik kojega su obožavateljke sledile na putovanjima, žene su blokirale ulice i ospedale hotele u kojima je odsedao.

Na Listovim nastupima publika je prvi put vrištala. Puknute žice njegovih klavira, delovi odeće, opušci, odbačene rukavice, prodavali su se kao skupa i tražena memorabilia. Sve je na Listu, od njegova pijanističkog stila do imidža, duge kose i ekscentričnih odela, postavljalo nova pravila. Namerno je postavljao klavire tako da ga publika može videti njegovo ekspresivno lice i kretnje. Evropa nikad nije videla takvu harizmu na pozornici, takav intenzitet izvođenja, ništa slično.

Veliki nemački psenik Heinrich Heine fenomen je nazvao “Listomanijom”, stvarajući tako termin koji će obeležiti popularnu kulturu od 60-ih godina 20. veka do danas. List je napravio revoluciju u umeću performansa. Pre Lista, niko nije mislio da bi pijanist mogao ozbiljno zadržati pažnju publike, kamoli je hipnotizovati. Sve što danas prepoznajemo kao moderni piano recital, od Keitha Jarretta, Glenna Goulda do Tori Amos i Eltona Johna, List je izmislio. Čak je i reč “recital” njegov izum. Franc List je komponovao 1400 dela i dugo nakon njegove smrti 1886. njegov je utecaj dubinski formirao evropsku muziku, od Bele Bartoka i Richarda Wagnera do impresionista i dalje, se do savremenih bendova i svake nove generacije dece koja pevuše Mađarsku Rapsodiju br.2 iz crtaća o Tomu i Jerryju. Na neki način, Listomanija nikad nije ni prestala. Kako je to jednom sjajno sažeo pevač francuskog Phoenixa Thomas Mars, “ko voli klasični klavir mora voleti Lista. Bio je egzotičan, bio je različit i u maniji koja ga je okruživala, na svoj je poseban način ostao čist”. U heritadž vinariji Tonković veliki smo obožavatelji Listove muzike. Naša vina Fantazija, Rapsodija i Rose posveta su njegovu talentu, duhu i dubokoj vezi s bačkim krajem koju je nosio u srcu.

Popularni tagovi

Želite da posetite vinariju Tonković?

Zakažite termin koji Vam najviše odgovara i dođite da zajedno uživamo u našim vinima.

Želite da zakažete degustaciju?

Popunite formu ispod i ubrzo ćemo Vas kontaktirati kako bismo zakazali termin koji Vam najviše odgovara.